Fajront připomene hornickou minulost Ostravy

Hornickou minulost města připomene slavnostní 27. setkání hornických měst a obcí České republiky s názvem Fajront. Ve dnech od pátku 8. do neděle 10. září 2023 je připravena celá řada kulturně-společenských akcí věnovaných hornictví. Výjimečný bude například průvod zhruba osmi set horníků ze 65 spolků, kteří se po mši svaté vydají městem ke Slezskoostravskému hradu. Do Ostravy zamíří horníci z celé České republiky, Slovenska i Polska. Ostravané se mohou těšit na zajímavý program.

O některých akcích spojených s Fajrontem jsme na těchto stránkách již informovali (Halda Ema ožije v neděli zajímavým programem; Petřkovická venuše bude po tři dny k vidění v Ostravě). Nyní přinášíme další informace.

Historii hornictví na Ostravsku přiblíží dvojvýstava, jejíž vernisáž se koná v 17 hodin v pátek 8. září 2023 ve foyer Nové radnice. Historické zajímavosti připravil Archiv města Ostravy spolu s Ostravským muzeem a lidé mohou výstavu v radničních prostorách navštěvovat až do konce září 2023.

V sobotu 9. září 2023 se v katedrále Božského Spasitele bude od 10.30 hodin konat slavnostní mše svatá. Po jejím skončení vyrazí do ulic města hornická paráda, tedy průvod stovek horníků, kteří projdou centrem města a zamíří na Slezskoostravský hrad, kde je připraven i bohatý program pro veřejnost. Návštěvníci akce se mohou těšit třeba na vystoupení kapely Bandjeez s Kateřinou Tichou či oblíbeného Rock & Roll Bandu Marcela Woodmana, zazpívá také kupříkladu zpěvačka Kaczi. Ale bude toho daleko více.

Město rovněž připravilo publikaci „Hornická historie v rodinných albech,“ která obsahuje i zcela unikátní dobové fotografie dárců. Po výzvě veřejnosti shromáždili v Archivu města Ostravy 569 fotografií od téměř stovky dárců. Kniha tak obsáhla například fotografie prvního poválečného tabla hornické školy, záběry z fárání s manželkami i fotografie z první republiky. Publikace bude pokřtěna v průběhu slavnostní části programu v sobotu odpoledne.

Detailní informace o akcích a programu naleznete na webu fajront.ostrava.cz.

(hav, foto: fajront.ostrava.cz)

Příbuzné články