Burčákovým rychlíkem za zážitky do Mutěnic

Speciální výletní Burčákový rychlík z Ostravy do Mutěnic pojede v sobotu 9. října ze stanice Ostrava – Střed do jihomoravských Mutěnic, kde v těchto dnech vrcholí burčáková sezóna. Akci organizuje Slezský železniční spolek a láká na neoficiální Burčákový pochod. Zajištěn je také odvoz z Mutěnic zpět do Ostravy v odpoledních hodinách.

Vlak vyráží před sedmou hodinou ranní a postupně zastavuje na několika ostravských zastávkách a pak už jen v Přerově, Hodoníně a Mutěnicích. Do Mutěnic by vlak měl dorazit v 9 hodin. Z Mutěnic pak vlak jede něco po 17. hodině, v Ostravě by měl být něco lehce před 20. hodinou.

Organizátoři k výletu na svých internetových stránkách také uvádí: „Oficiální burčákový pochod byl sice obecním úřadem v Mutěnicích letos opět zrušen, v obci tudíž nebude doprovodný program a stánkový prodej, avšak místní vinaři pro vás budou mít „búdy“ (sklípky) otevřeny a v nich připraveno dostatečné množství burčáku i vynikajícího místního vína vlastní produkce.“

Už z tohoto popisu je patrné, že ve vlaku bude veselo, zejména na zpáteční cestě. Předprodej jízdenek na Burčákový rychlík je k dispozici na stránkách spolku, jelikož ve vlaku neplatí klasické jízdné Českých drah. Nárok na poloviční jízdné mají děti do 15 let. Organizátoři slibují, že ve vlaku bude k dispozici i drobné občerstvení.

Připomeňme si, že Mutěnice jsou největší vinařskou obcí na Slovácku s bohatými folklorními tradicemi. Raritou je areál téměř pěti set vinných sklepů zvaný Búdy s tradičními malovanými slováckými ornamenty či škrabanými sgrafity. Během roku se ve zdejších sklepních uličkách pořádá řada vinařských akcí.

Slezský železniční spolek se snaží o podporu a rozvoj odkazu historie železnic zejména v Moravskoslezském kraji, cílem je vypravovat zvláštní nostalgické vlaky do zajímavých lokalit či míst. Letos například spolek organizoval víkendové vlakové vyjížďky po uhelných vlečkách či netradiční spoj k ostravské ZOO. Na svých stránkách spolek také uvádí: „Díky spolupráci s našimi partnery se nám daří naplňovat náš stěžejní záměr – a tím je popularizace železnice v očích široké veřejnosti. Cílíme především na rodiny s dětmi, pro které byl vlak vždy velkým lákadlem a oblíbeným dopravním prostředkem. Mezi naše záměry do budoucna patří také obnova a provozování historických objektů, historických vozidel a kulturních památek na území MS kraje, tedy rozvoj kulturního dědictví železnice.“

Aktuality lze sledovat také na Facebooku. (hav, foto: facebook.com/Slezský-železniční-spolek)

Příbuzné články