Žijte jako Skandinávci: 1. Hygge

Dánové, Norové, Fini nebo třeba Švédi vycházejí z různých anket a výzkumů jako jedni z šťastnějších lidí na světě. Realita bude asi trochu složitější, přesto v těchto skandinávských zemích existuje několik zajímavých kulturních fenoménů, se kterými má smysl se seznamovat a také se jimi inspirovat. V našem volném seriálu začneme se slovem, které se v souvislosti s životním stylem Seveřanů skloňuje asi nejčastěji. Tento „pocit“ či dokonce recept na štěstí se označuje jako hygge.

Hygge je dánské a norské slovo, vyjadřující pohodový přístup k životu, spjatý s pohodlným bydlením a uměním najít si něco krásného v každém okamžiku. Najít něco výjimečného v každém okamžiku, vytvořit si příjemnou atmosféru i ve zdánlivě obyčejných všedních dnech, užívat si chvilky se svými blízkými a radovat se ze života – to se dá považovat za hygge. Hygge je podle informací z Wikipedie součástí zejména novodobé dánské kultury.

Velkým propagátore hygge je Meik Wiking, ředitel Institutu pro výzkum štěstí v Kodani, který je také autorem knihy Hygge - Prostě šťastný způsob života, která se stala světovým bestsellerem a kterou si můžete přečíst i v češtině.

V této knize například uvádí jednoduché principy a tipy, jak se takovému pocitu štěstí přiblížit:

Atmosféra – ztlumení světel – zapálení svíček, krbu (ale i větrání)
Přítomnost – vypnutí mobilního telefonu
Potěšení – káva, čokoláda, sušenky, dorty, cukroví (ve zdravější verzi nebo přiměřené množství)
Rovnost – vycházejte si se všemi vstříc
Vděčnost – radujte se, je možné, že lepší už to nebude
Soulad – nesoutěžíme, už teď tě máme rádi, není potřeba se předvádět úspěchy
Pohodlí – nespěchejte, zastavte se, uvolněte se
Příměří – žádná dramata, politiku nechte na zítra
Pospolitost – vytvářejte vztahy a příběhy
Útočiště – tohle je tvoje „tlupa“ a tvůj přístav bezpečí

Všimněte si, že hygge není jen o válení se v posteli v tlustých měkkých ponožkách, zapalování svíček a pojídání cukrovinek, jak by se mohlo povrchnímu čtenáři zdát, ale je to také recept, jak se naladit vnitřně a jak prostřednictvím svého chování a spolupráce s druhými kultivovat své blízké i širší okolí. Ve Skandinávii má kupříkladu vysokou hodnou jistá míra rovnostářství, snaha pomáhat si a ne tolik s ostatními soutěžit, nebýt tedy tolik individualistický.

A jak se na hygge dívají třeba Dánové samotní? Na oficiální webových stránkách Dánska se mimo jiné uvádí, že hygge je součástí dánského života také kvůli chladnému, tmavému a vlhkému podnebí po dlouhou část roku. Toto nevlídné počasí nutí Dány k častému společnému trávení času doma, zima je proto nejvhodnějším obdobím pro praktikování hygge.

Ve hře jsou však i další faktory, jak Dánové uvádí. Hygge totiž odráží hodnoty dánské společnosti: rovnost a snaha o blaho všech. Upřednostňuje se duch shody. Hádky jsou ve chvílích hygge nepravděpodobné, protože nikdo nechce kazit pozitivní atmosféru.

Hygge by tudíž v současnosti mohla být dobrá inspirace třeba k tomu, jak společně trávit karanténu v malém bytě, jak si navzájem naslouchat nebo jak si v sobě pěstovat pocit vděčnosti.

      

Seriál - Žijte jako Skandinávci:

      

      

  • 1. Hygge - pocit či recept na štěstí
  • 2. Lykke - koncept šťastného či radostného života
  • 3. Lagom - tak akorát je nejlepší
  • 4. Fika - přestávka na kávu
  • 5. Sisu - odhodlání, neústupnost či vnitřní síla
  • 6. Kalsarikänni - kalba ve spoďárech

      

(hav, foto: denmark.dk)

Příbuzné články