Žijte jako Skandinávci: 6. Kalsarikänni

Stezek, jež vedou k dobré náladě, pocitům spokojenosti či dokonce štěstí, lze najít v životě velké množství. V našem seriálu jsme několik těch „skandinávských“ popsali a spoustu jistě také vynechali (třeba finskou chatařskou vášeň, oblibu čtení detektivek, sport apod.). Na závěr se ale ještě zmíníme o jednom netradičním fenoménu, který dokazuje, že i Seveřané disponují notnou dávkou humoru či dokonce sebeironie. Už jste někdy slyšeli o kalsarikänni?

Do češtiny se toto podivuhodné finské slovo překládá zejména jako „kalba ve spoďárech“ a proslavil ho finský publicista Miska Rantanen, jehož kniha na toto téma vyšla i u nás. Také on si položil otázku, proč jsou skandinávské národy - a to zejména Finové - pravidelně vyhodnocovány jako nejšťastnější na světě. Nelehká otázka, netradiční odpověď: podílí se na tom fenomén pohodlného neformálního domáckého popíjení. Rantanen se samozřejmě ve své ironizující analýze dotkl i mediálně známějších severských konceptů jakými jsou hygge, lykke, lagom či sisu, ale i tak mu vyšlo, že k životní spokojenosti přispívá právě ono kalsarikänni.

Toto slovo je složenina ze dvou finských slov: kalsari – spoďáry a känni – kalba. Dohromady to pro Finy znamená zejména vítaná možnost vychutnat si alkohol v domácím prostředí, třeba i ve spodním prádle.

Rantanen to vše komentuje takto: „Duchovním kořenům kalby ve spoďárech nejsnáze porozumíte, když se v listopadu ve Finsku podíváte z okna. Je tma jako v pytli, zima, padá déšť se sněhem nebo leje jako z konve, na zemi led anebo břečka, nikde ani živáčka a nejbližší lidské obydlí je pěkně daleko. A přesto je teprve poledne, nejjasnější část dne.“ Kalsarikänni je podle něj tedy produkt finské kultury, který se zrodil právě za oněch temných měsíců, kterých je ve Finsku opravdu hodně. Výhodou kalsarikänni je, že nežene nic do krajnosti, nevyčerpává člověka, k ničemu nezavazuje, jen uklidňuje. Je to umění dokonale se uvolnit a užít si přítomný okamžik, zkrotit nervové vypětí z práce. Praktikovat jej ale mohou jen dospělé osoby.

Pokud by celý koncept byl brán smrtelně vážně, pak samozřejmě narazí na riziko vzniku závislosti na alkoholu. Ale i tuto soukromou „kalbu“ lze doplnit o jiné severské vynálezy, třeba lagom (s pitím to nepřehánět) či sisu (díky pevné vůli si přece alkohol mohu i odepřít). Cílem kalsarikänni tedy není opíjet se, naopak smyslem je dopřát si čas pro sebe, uvolnit se. Miska Rantanen to vysvětluje: „Její relaxační účinek se zakládá jednoduše na: pohodlném oděvu, správně dávkovaném alkoholu a drobné domácí aktivitě.“ Optimalizace těchto složek ale nestačí, předpokládá se také otevřená mysl a připravenost oddat se kouzlu okamžiku.

V tomto ohledu je její duchovní povaha příbuzná s teorií všímavosti (mindfulness), v níž umění uvědomělosti a duchapřítomnosti rozvíjí soustředění na dokonalé prožití, vnímání a přijetí okamžiku takového, jaký je. Rantanen možná také proto kalsarikänni označuje dokonce jako finský zen, který lze provozovat nejen o samotě, ale třeba i s kamarádem či partnerkou.

Heikki Väänänen, generální ředitel a zakladatel finského startupu HappyOrNot to potvrzuje a uvádí, že v současnosti je termín kalsarikänni používán třeba také mezi blízkými přáteli, kteří se chtějí navštívit a nezávazně si užít vzájemnou společnost v klidném prostředí, třeba i s drinkem a saunou. Podobný názor má i blogger Tero, který upozorňuje, že se jedná o něco, co děláte buď sami, nebo s relativně malou skupinou přátel či rodinou. A také ve svém příspěvku upozorňuje, že pokud někdy přijedete do Finska a někdo vám navrhne, že si uděláte kalsarikänni, neznamená to, že se musíte svléknout. Vhodné je neformální oblečení, třeba župan, tepláky či šortky a tričko. Ale i tady se „netlačí na pilu“ a někdy stačí třeba jen sundat kravatu a rozepnout si dva knoflíky u košile. Kalsarikänni je o kouzlu okamžiku a uvolnění.

A co tedy vlastně tvoří správnou kalbu ve spoďárech podle jeho propagátorů?

  • Správné načasování, nejlépe, když je práce hotová.
  • Člověk by měl mít dostatečně čisté svědomí, ale prý nemusí úplně zářit.
  • Doporučují se spodky, domácí oděv nebo pyžamo.
  • Důležitý je vyhrazený prostor, většinou doma, ale kalsarikänni lze s klidem provozovat i na chatě, v hotelu či ve stanu.
  • V místnosti by měla být teplota optimální pro pobyt ve spodním prádle.
  • Alkohol – není však záměrem se ztřískat do němoty.
  • Vlněné ponožky, které údajně dokonale doplňují oděv kalby ve spoďárech.
  • Strava – podle chuti, může být něco malého, ale i většího.
  • Rozptylovač zajišťující spojení se světem, třeba TV, smartphone apod.

      

Seriál - Žijte jako Skandinávci:

      

      

  • 1. Hygge - pocit či recept na štěstí
  • 2. Lykke - koncept šťastného či radostného života
  • 3. Lagom - tak akorát je nejlepší
  • 4. Fika - přestávka na kávu
  • 5. Sisu - odhodlání, neústupnost či vnitřní síla
  • 6. Kalsarikänni - kalba ve spoďárech

      

(hav, foto: foodandwine.com)

Příbuzné články