Žijte jako Skandinávci: 2. Lykke

Dalším až magickým slovíčkem, které je spojováno s životním stylem Skandinávců, je lykke. V dánštině to znamená štěstí a pojmenovává se jím i „koncept“ šťastného či radostného života. O ten nejspíše usilujeme - ať už vědomě či nevědomě - všichni. A právě skandinávský způsob přemýšlení o „lykke“ nám může pomoci s tím, jak se na této cestě za štěstím neztratit.

Lykke z velké části souvisí s hygge, o kterém jsme zde, také již psali. Zatímco hygge vyjadřuje pohodový přístup k životu, spjatý s pohodlným bydlením a uměním najít si něco krásného v každém okamžiku, lykke míří k obecnějším úvahám a taky několika zásadám. Ty jsou mimo jiné popsány v knize Meika Wikinga nazvané Lykke - Tajemství nejšťastnějších lidí na světě. Ta navazuje na knihu o hygge a přináší další inspirativní nápady a návrhy, jak hledat a nalézat dobro, které ve světě kolem nás je.

Wiking definuje šest stěžejních faktorů, které vysvětlují valnou většinu rozdílů ve štěstí na světě. Jsou to pospolitost, peníze, zdraví, svoboda, důvěra a laskavost. Zjišťuje, že se budeme cítit spokojeněji, pokud jen trochu změníme chování a prožívání, což ale nemusí být vždy snadné.

Štěstí lze podle tohoto konceptu nalézt také v jakýchsi okamžicích, kdy se „ztratíme“ v čase. K tomu dochází, když se zbavíme očekávání nebo toho, co bychom měli dělat, a prostě se necháme pohltit tím, co děláme v daném okamžiku. Takové zážitky můžeme zažít téměř v čemkoli, co nás baví, například při pěší turistice, lyžování, tanci, ručních pracích nebo jen při pobytu v přírodě a kochání se okolní krajinou. Najděme tedy tyto zážitky ve svém životě, ať už jsou jakékoliv, a nechme se jimi unášet.

Zde je pár tipů:

Peníze

Staré moudro praví, že za peníze si štěstí nekoupíme. Zdá se, že i v době všeobecné materiální hojnosti to stále platí. Vydělávání stále více peněz na nákup dalších věcí nečiní lidi šťastnějšími. Zkuste tedy utrácet peníze za zážitky a vzpomínky, ne za věci. K většímu štěstí vede také obdarovávání nebo služba jiným. Zkuste se věnovat někomu, kdo to potřebuje, nebo mu věnujte svůj čas jako dobrovolník. I malé gesto vám přinese dobrý pocit.

Buďte dobrým sousedem

Dánové věří v komunitu, pospolitost, rádi poznávají své sousedy. V Dánsku bylo i v minulosti docela částečně sdílené bydlení, spočívající například ve společném používání některých prostor, například kuchyně, prádelny či zahrady. Tento komunitní způsob bydlení získává na popularitě v celé Evropě i dnes. Ti, co ho praktikují, uvádějí, že díky němu mohou spolehnout na pomoc ostatních, třeba při vaření, výchově dětí a při společenských setkáních, jsou méně stresovaní a tudíž i spokojenější.

Důvěra ve sdílené dobro

Skandinávci se častěji, třeba něž Středoevropané, spoléhají na sebe navzájem. Zejména v nouzových situacích zjišťují, že existuje úzké propojení mezi dobrým životem a společným sdílený dobrem pro všechny. I když jsou jejich daně vysoké, Seveřané proti tomu nijak neprotestují. Mají totiž pocit, že se jim díky tomu dostává vysoké kvality života a také že pokud by se v budoucnu ocitli v nouzi, budou štědře podpořeni, třeba v případě ztráty zaměstnání.

I když žijeme v trochu jiné společnosti, která je více individualistická, a nedostáváme tudíž stejné výhody jako ve Skandinávských zemích, můžeme najít více štěstí, když budeme o svém okolí i svých životech přemýšlet jako o vzájemně propojených.

Hýbejte se!

Dánové, ale i třeba Finové a další Skandinávci, velmi často jezdí do práce nebo do školy na kole, takže mají každodenní pohyb, aniž by třeba museli navštěvovat posilovny a fitcentra. Pravidelné cvičení napomáhá faktoru štěstí. Pro větší životní pohodu se proto každý den trochu hýbejte, třeba více choďte pěšky. Do svých rutinních návyků můžete zařadit třeba i to, že vyjdete schody namísto použití výtahu, v práci si uděláte krátkou přestávku na protažení a podobně.

Umírněnost

K severskému životnímu stylu patří i zdravá strava. Jí se zde hodně celozrnných potravin, čerstvé sezónní produkty, mořské plody a nízkotučné mléčné výrobky. Skandinávci se snaží také jíst potraviny šetrnější k životnímu prostředí. Ale rádi si příležitostně dopřejí i pochoutky. Obecně tedy nejde o nějaké diety či dokonce posedlost nějakým trendem, ale o udržování vyváženého životního stylu, který vede k větší pohodě. Platí, že vychutnávat si jídlo bez pocitu viny vede k většímu štěstí, než se naopak stresovat o každou kalorii nad dietní plán.

Jděte na ven!

Je dobře zdokumentováno, že pobyt venku a kontakt s přírodou prospívá zdraví a pohodě. Zlepšení nálady a snížení úzkosti jsou dva dobré důvody, proč bychom každý den měli zařadit pobyt venku. I krátká procházka v parku pomůže zlepšit náladu. Skandinávci jsou venku docela často a to ani nemusí být moc pěkně.

Zkusme tedy zařadit některé z výše uvedených tipů ověřených nejen Skandinávci do naší každodenní rutiny. Je možné, že nám pomohou najít více lykke také pro naše vlastní životy.

      

Seriál - Žijte jako Skandinávci:

      

      

  • 1. Hygge - pocit či recept na štěstí
  • 2. Lykke - koncept šťastného či radostného života
  • 3. Lagom - tak akorát je nejlepší
  • 4. Fika - přestávka na kávu
  • 5. Sisu - odhodlání, neústupnost či vnitřní síla
  • 6. Kalsarikänni - kalba ve spoďárech

      

(hav, foto: visitdenmark.com)

Příbuzné články