Žijte jako Skandinávci: 4. Fika

Největšími pijáky kávy na světě jsou dlouhodobě Skandinávci. Tabulkám vévodí Finové, ale na paty jim šlapou také Norové, Islanďané, Dáni či Švédi. A právě ze Švédska pochází speciální slovo označující přestávku na kávu.

Fika je tradiční součástí každodenního života obyvatel Švédska a může mít podobu posezení s přáteli, rodinou či s někým úplně cizím, během něhož se v kavárně, u přátel či doma pije káva, popřípadě se k ní konzumují různé sladkosti.

Podle informací z Wikipedie se fika (vyslovuje se dlouze jako „fíka“) poprvé objevila v 19. století jako humorná zkomolenina (obrácení slabik) výrazu „kaffi“, což označovalo taktéž přestávku na kávu. O původu slova se ale i tak mezi lingvisty stále vedou spory. Podle jedné teorie se do švédštiny dostalo ze sociolektu zpracovatelů kůže z kraje Dalarna, kteří ve svém žargonu obraceli slova místního dialektu naruby, aby svou mluvu učinili více neproniknutelnou pro nezasvěcené. Kávě se říkalo fäka, nebo fik (z výrazu kaffä pro kávu). Slovo pak přešlo do jazyka podomních prodejců, kteří jej na svých cestách šířili dál. Podle Hermana Palma, autora díla Tajné jazyky Švédska, používali slovo fika začátkem 20. století stockholmští kominíci, od nichž se pravděpodobně postupně rozšířilo do ostatních společenských vrstev.

Jak jsme si u Seveřanů už zvykli, z běžného pití kávy se postupně stal fenomén s hlubším společensko-psychologickým podtextem. Fika je totiž nejen pojem, ale také stav mysli či postoj a zejména důležitá součást švédské kultury.

Mnoho Švédů totiž považuje za téměř nezbytné udělat si na fiku čas každý den. V jejich pojetí to znamená, že si vyhradí čas na své přátele a kolegy, aby si společně dali šálek kávy (nebo čaje či kakaa) a něco malého k jídlu. Fiku si tedy nelze dělat osamoceně u svého pracovního stolu, jak jsme na to možná zvyklí z Česka.

Fika je rituál, na který je prý pamatován třeba i v automobilce Volvo. Podle Švédů totiž fika osvěžuje nejen mozek, ale také posiluje vztahy. A zdá se, že to vše dává také ekonomický smysl. Tam, kde mají fiku zakomponovanou do firemní kultury, tam také mají lepší stmelenější týmy, které jsou produktivnější.

Na tom, co přesně se během fiky pojídá, ve skutečnosti tolik nezáleží. Jídlo by ale mělo být čerstvé, v ideálním případě domácí. Proto také mnoho švédských teamleaderů pravidelně doma peče pro své kolegy pochutiny vhodné pro oblíbenou fiku. Ta se pak často vychutnává při svíčkách, i když je to v kanceláři nebo třeba v rohu továrny. Jde o to zpomalit a najít si čas na přátele a kolegy, zatímco popíjíte drink a pochutnáváte si na něčem malém k jídlu. Světlo svíček tomu pomáhá.

Jak již bylo naznačeno, fika se může konat v libovolném denním čase, nemělo by se při ní „tlačit na pilu“ a ani káva by neměla být silná ani slabá, tedy v souladu se švédským konceptem přiměřenosti lagom.

Pokud byste si chtěli fiku začlenit do svého soukromého či pracovního života, můžete se inspirovat několika jednoduchými pravidly, například, že fika je zde pro každého a proto byste si neměli dělat starosti s tím, kdo vás pozval – vítán je každý. Anebo, že fika je perfektní příležitostí pro nezávaznou konverzaci. Nemusíte se proto ostýchat mluvit například o typicky švédském tématu – počasí. A fiku, aby nás patřičně osvěžila, je vhodné doplnit také nějakou drobnou pochutinou. Receptů na „fikabröd“, t.j. sladké pečivo různého druhu, najdete na internetu dost.

      

Seriál - Žijte jako Skandinávci:

      

      

  • 1. Hygge - pocit či recept na štěstí
  • 2. Lykke - koncept šťastného či radostného života
  • 3. Lagom - tak akorát je nejlepší
  • 4. Fika - přestávka na kávu
  • 5. Sisu - odhodlání, neústupnost či vnitřní síla
  • 6. Kalsarikänni - kalba ve spoďárech

      

(hav, foto: sweden.se)

Příbuzné články