Žijte jako Skandinávci: 5. Sisu

Také jako odhodlání, odvaha, tvrdost, neústupnost či vnitřní síla se překládá finské slovo sisu. Výstižnější je ale spíše popis tohoto pojmu jako zvláštní niterná energie, kterou každý z nás disponuje a kterou zároveň můžeme vědomě posilovat a rozvíjet. Možná také proto lze sisu považovat za jakýsi „finský klíč“ k dosažení pocitu životního štěstí, spokojenosti a zdraví. Podívejme se na tento další severský životní koncept trochu podrobněji.

Sisu je ve Finsku velmi populární a sami Finové vnímají sisu jako součást své národní identity. Sisu znamená zatvrdit se a překonat všechny překážky a výzvy, které život a osud staví do cesty. Mohou to být nejen každodenní potíže a nepříjemnosti, ale i nelehká období velkých dějinných zvratů, třeba když Finové vytrvali při invazi Sovětského svazu během slavné zimní války v letech 1939 - 1940.

Etymologicky slovo sisu vychází z finského sisus, což přibližně znamená vnitřní nebo uvnitř. To je jeden z důvodů, proč se koncept sisu někdy překládá také jako vnitřní síla. Jádrem sisu je tedy myšlenka, že v každém z nás je více síly, než se na první pohled zdá. Sisu lze vnímat jako jistý druh potenciálu, který všichni máme a který můžeme v případě potřeby aktivovat. Sisu pak ztělesňují lidé, kteří tento potenciál využívají, například neupadají v krizových situacích do pasivity.

Emilia Lahtiová, badatelka zabývající se oblastí pozitivní motivace, ve své výzkumné práci uvádí, že nejvýraznější součástí sisu je schopnost překonat svá předem daná omezení díky přístupu k nahromaděným zásobám energie. Sisu je tedy zejména o hledání vnitřní energie v daném okamžiku. Zároveň ale upozorňuje, že příliš mnoho sisu může v některých situacích vést až k nezdravé tvrdohlavosti, odloučení a dalším potenciálně škodlivým důsledkům.

Pro mnoho Finů je sisu jednoduše způsob života, schopnost aktivně měnit překážky, které se při cestě (v nejširším slova smyslu) objevují, v příležitosti. Sisu představuje vědomý přístup k životu, na kterém lze neustále pracovat, a to tak, aby případná životní překážka nebo nepřízeň nevyvolala reakci: „To nepůjde, to nemůžu“, ale spíše otázku: „Jak to udělat, aby to šlo?“

Tuto vnitřní odolnost posiluje mimo jiné i řada pravidelných rituálů, které známe z Finska. Patří mezi ně třeba saunování, pobyt venku za každého počasí, doprava do práce pěšky či na kole, i když zrovna napadne sníh, a v neposlední řadě i zimní plavání. Populární noření se do chladné vody totiž zlepšuje odolnost imunitního systému, podporuje krevní oběh, spaluje kalorie a snižuje stres. I to je sisu. A vědci takové posilování odolnosti a vůle, v rozumné míře samozřejmě, vítají.

„Ponoření na 30 sekund až minutu do vody, která má průměrnou teplotu čtyři stupně celsia, v zimních měsících, vyvolá „hormonální bouři“, protože aktivuje mnohé z takzvaných „hormonů štěstí“. Mezi hormony štěstí patří endorfiny, které tělo přirozeně zbavují bolesti, serotonin, který údajně přispívá k vyrovnané náladě, dopamin - neurotransmiter, který pomáhá kontrolovat centra odměny a potěšení v mozku a také reguluje pohyb a emoční odezvu, a oxytocin, také známý jako hormon lásky“, vysvětluje blahodárné účinky ledové vody na lidské tělo finský profesor Hannu Rintamäki.

Podobné informace si lze dohledat také třeba v česky vydaných knihách, které se konceptem sisu zabývají. Přečíst si můžete třeba knihu Sisu: Odolnost, síla a štěstí po finsku od Katji Pantzarové nebo publikaci Sisu: Finské umění odvahy od Joanny Nylundové. Ta třeba tvrdí, že k sisu můžete vychovávat i své děti.

Sisu má ve finské kultuře takový význam, že má vlastní emotikon. Dokonce se tímto slovem pojmenovávají děti, automobily či pastilky. A existuje i hora v Antarktidě - Mount Sisu, na kterou poprvé vystoupil horolezec Veikka Gustafsson. Ten se také svého času stal určitým symbolem spojeným s konceptem sisu a to, když jako první Fin vylezl na Mount Everest. Zde jsou jeho tipy, které se mohou hodit nejen při výšlapu na nějaký vyšší zasněžený kopec, ale i v běžném každodenním životě:

  • Posouvejte se vždy o kousek dál. Pokud není voda zamrzlá, vždycky si můžete jít zaplavat. Na začátku to není nic moc příjemného, po chvíli tomu uvyknete a nakonec se cítíte báječně.
  • Pokud se pro něco rozhodnete, držte se toho bez ohledu na cokoli.
  • Když budete čelit obtížím, vzpomeňte si, jak se s nimi vypořádaly dřívější generace.
  • Pokud je vám to nepříjemné, berte to jako zkušenost.

      

Seriál - Žijte jako Skandinávci:

      

      

  • 1. Hygge - pocit či recept na štěstí
  • 2. Lykke - koncept šťastného či radostného života
  • 3. Lagom - tak akorát je nejlepší
  • 4. Fika - přestávka na kávu
  • 5. Sisu - odhodlání, neústupnost či vnitřní síla
  • 6. Kalsarikänni - kalba ve spoďárech

      

(hav, foto: finnstyle.com)

Příbuzné články