Z Alfrédky na Skřítek

Ačkoliv je tomu již téměř dvacet let, co oblíbená chata Alfrédka, vystavěná na počest majitele okolních panství Alfreda Harracha, zcela vyhořela, je dosud oblíbeným cílem turistů. Dnešnímu návštěvníkovi to může připadat úsměvné, ale během první republiky to byla dlouho jediná česká chata v jinak čistě německých Sudetech. A ani to být nemuselo, kdyby nebyla nařízením vlády zkonfiskována Harrachům. V zimě se zde často konaly lyžařské závody i kurzy pro instruktory. Lyžaři si tak užívali, dodnes na běžkách nebo skialpech sjízdnou, trať od Jelení studánky i s vyhlášenou závěrečnou pasáží, které se díky příkrému úvozu přezdívalo Kanonenrohr – Dělová hlaveň.

Samotná Jelení studánka na hřebeni nad Alfrédkou, byla odpradávna strategickým místem, vyhledávaný nejen lovci, ale také pastevci a později turisty. Tento nejvýše položený sudetský pramen byl upravený v roce 1896 do dnešní podoby a dle tradice jej dodnes střeží horský duch Pilut.  

Chtěli-li bychom absolvovat menší horský okruh, pokračovali bychom přes částečně skalnatý hřeben směrem na Pecný a Ztracené kameny s mohutným skalním mořem, dobře viditelným již z údolí od Klepáčova. To dle pověsti vzniklo při prohrané sázce Pekelníka se sedlákem. Rohatému zde nepomohlo ani vysypávání kamenů z boty, které mu běh ztrpčovaly. Traduje se také, že na Peci se měli za třicetileté války ukrývat obyvatelé z okolních vsí a péct zde chleba. Odvozený název pak mluví sám za sebe.

Po tom co sejdeme z hřebene, čeká nás poslední zastávka - na Skřítku. Po túře hladoví, jistě každý ocení dodnes funkční zájezdní hostinec vzniklý po vybudování silnice, která spojuje Klepáčov se Starou Vsí. V plánu byla také výstavba železnice, ale z toho brzy sešlo. Zajímavostí je plastika jesenického skřítka od sochaře Jiřího Jílka, uvádějící vstup na parkoviště u restaurace.

Za tým Čti Jeseníky, Lukáš Abt

Poznámka redakce: od autora knihy Čti Jeseníky si můžete přečíst také články:

ŠERÁK - oblíbený cíl turistů, co o něm ale ještě nevíte? 

Okolí Karlovy Studánky

Brzy vyjde nová kniha ČTI JESENÍKY

Čím je publikace Čti Jeseníky výjimečná?

Jak vznikala publikace Čti Jeseníky?

Příbuzné články