Vřesová Studánka a Vozka

Okolí Vřesové Studánka platí za jedno z nejmagičtějších míst v Jeseníkách. A bylo tomu tak po staletí. Poutní místo, položené pod vrcholem Červené hory, bylo neodmyslitelně spojené s průzračným pramenem vody ve výšce 1275 m n.m. Ten k sobě přitahoval vše živé, zvěř i člověka. Lidé k němu začali putovat ve stále rostoucích zástupech, neboť věřili v jeho zázračnou moc. Ostatně i zde nalezneme otřepanou legendu o lesníkovi, který zde skolil jelena, načež ten se uzdravil díky vodě z pramene, stejně jako později rodina lesníka ze zákeřné nemoci.

Blízká chata byla vyhledávanou zastávkou na jesenické hřebenovce. Po srpnové okupaci v roce 1968 se tu dokonce pět dní ukrývala i Věra Čáslavská, které hrozilo zatčení. Stav chaty se však zhoršoval a v roce 1988 byla demolována, přičemž k plánované nové výstavbě dosud nedošlo. Přes všechny peripetie si místo samotné stále zachovává neopakovatelnou atmosféru. I proto sem vede hned několik turistických tras. Kromě klasické hřebenovky z Červenohorského sedla na Šerák i náročnější a méně frekventovaná cesta z Kout nad Desnou a Bělé pod Pradědem.

Vřesová Studánka je také východiskem na skalní masiv Vozky, který zde údajně zkameněl, po té, co pod kola vozu použil bochníky chleba, aby se dostal přes bahnitou cestu. Že je místo opravdu oblíbené svědčí i nedávné kontroverzní vztyčení kříže, jenž vyvolalo řadu emocí. Jak příznivých, tak těch opačných. Vše nakonec vyřešil opět “Praděd” v podobě silných poryvů větru, které kříž velice záhy strhly.

Z Vozky lze pak pohodlně sejít do údolí Branné a případně ještě navštívit skalní útvary v okolí Pasáku, taktéž opředeného pověstmi. Pasák v minulosti pravidelně skýtal přirozený úkryt v jedné ze skalních jeskyní pro místní v obdobích válek a dodnes patří i přes svou jistou opomenutost k vděčným cílům.

za tým Čti Jeseníky, Lukáš Abt

Poznámka redakce: od autora knihy Čti Jeseníky si můžete přečíst také články:

ŠERÁK - oblíbený cíl turistů, co o něm ale ještě nevíte? 

Z Alfrédky na Skřítek

Okolí Karlovy Studánky

Čím je publikace Čti Jeseníky výjimečná?

Jak vznikala publikace Čti Jeseníky?

Příbuzné články